Var det 18,6 grader i Åndalsnes januar i år?
DAG SØVIK / RAUMA KOMMUNE

Var det 18,6 grader i Åndalsnes januar i år?

Tema : Klima og miljø


Dato opprettet: 06.12.2020
Sist oppdatert: 11.12.2020 kl. 12.52
Hvem som ytrer påstand: NRK Journalist Eline Johnsen Helledal

Påstand fra NRK Journalist Eline Johnsen Helledal :
NRK påstår det var 18,6 grader i Åndalsnes i år, og påstår 2020 kan bli Norges varmest år.Usant!


Totalt:
9
For:
2
Mot:
7
Poeng:
0

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

NRK skriver: I januar i år ble det målt 18,6 grader i Åndalsnes. På Sunndalsøra ble det satt ny norgesrekord med 19 grader påstår NRK.

Dette er en påstand faktiskfakta tar på strak arm, da faktafeilen er av så stor karakter, og enkelt å faktasjekke. Ser vi på faktisk data var den varmeste temperaturen i Januar på 13-14c maks i kort periode. Kilde

Resten av måneden var relativ kald og mild i Åndalsnes.

Dette året har vært preget av nedgang i global oppvarming når vi ser på GISS temperatur data. F.eks var det nedgang på 0.15c i oktorber i år. (vi kommer straks med alle månende når desember er tilgjengelig i modellen til NASA).

NASA antydning og prognonse

Selv om vi hadde en liten temperatur økning i januar-februar, har dette året storsett vært kaldere enn i 2019, og langt kaldere enn fra 2016. 

Data for November - Desember er enda ikke klar hos NASA GISS. Faktiskkata kommer med kilder på dette så fort NASA har oppdatert moldene sine. 

YR = NRK
Til slutt vil vi informere at YR er i prinsippet NRKs og Metrologiske institutt (MET), deres data matcher ikke resten av verdens metrologi. Vi anbefaler derfor å bruke mer troverdige kilder som accuratweather når man skal se på været. 

I september 2007 lanserte Meteorologisk institutt værtjenesten yr.no i samarbeid med NRK. Akkurat som Faktisk.no ble lansert i regi av NRK

 kilde

Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle