Har Lars Gule vært fengslet for forsøk på å begå terrorisme?
Sonja Balci/OsloMet

Har Lars Gule vært fengslet for forsøk på å begå terrorisme?

Tema : Samfunn

Dato opprettet: 08.01.2021
Sist oppdatert: 10.01.2021 kl. 19.19
Hvem som ytrer påstand: Resett.no

Påstand fra Resett.no :
Førsteamanuensis ved OsloMET og Generalsekretær i Human-Etisk Forbund Lars Gule har vært straffet for forsøk på å begå terrorisme.Faktum / sant!


Totalt:
9
For:
8
Mot:
1
Poeng:
10

Kilder:
Mot: Morgenbladet For: orjas.no av ELIN ØRJASÆTER For: Side3 For: Dagbladet For: Kringkastingsrådet NRK For: Resett For: Christian Tybring-Gjedde For: Morgenbladet For: Wikipedia

Bakgrunn for saken

På flere debattråder i sosiale medier blir det påstått at den kjente venstreradikale aktivisten og akademikeren Lars Gule er en terrorist og at han har vært fengslet for forsøk på å begå terror mot sivile i Israel i 1977.

 

FaktiskFakta har gjennomgått kilder til påstandene om Lars Gule, som også flittig blir brukt som terrorekspert hos store mediebedrifter som NRK, VG, Dagbladet og Aftenposten.

 

Etter det "Faktiskfakta" har funnet ut ved å bruke åpne kilder kan vi i korte trekk oppsummere følgende: På nyåret i 1977 reiste Gule fra Norge til Midtøsten for å gjennomføre en større reise, målet var Libanon. Gule hadde sympati for palestinernes sak og ble delaktig i den voldelige militsgruppen Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina som flere ganger har benyttet terror som virkemiddel for å oppnå sine mål.

 

Der mottok Gule våpenopplæring og instruksjoner om hvordan man skulle plassere og detonere tidsinnstilte bomber. Gule har selv forklart at DFLP foreslo tre ulike mål for ham: Bombeangrepet skulle enten skje i en fotgjengerundergang i Tel Aviv, i President Hotell i Jerusalem eller utenfor et leilighetskompleks med gassbeholdere på utsiden i et «borgerlig nabolag».

Da Gule den 6. mai skulle forlate Libanon, fant en kontrollør på flyplassen i Beirut ca. 750 gram sprengstoff skjult i permene på bøker Gule hadde i sin ryggsekk

Gule ble dømt til et halvt års fengsel i Libanon og en bot for «ulovlig besittelse av våpen» (sprengstoff).

 

Sterk kritikk:

Medlem av Kringkastingsrådet Elin Ørjasæter mener det er problematisk at en terrordømt person benyttes såpass ofte av Norsk Rikskringkasting (NRK), og at statskanalen bør opplyse publikum om Gules problematiske fortid som dømt terrorist. Videre problematiserer hun at utdanningsinstitusjoner som OsloMET ikke opplyser studentene om hans terror fortid.

Flere norske aviser og nettsteder har skrevet om Lars Gule sin fortid som terrordømt og han har selv innrømmet sin delaktighet senere. Terje Emberland har kalt Gule for Norges første internasjonale terrorist.

 

Vi har ikke statsstøtte, eller pressestøtte. Gi litt av ditt, så får du alt fra oss!
Trykk her for enkel donering

Konklusjon:

Etter å ha gjennomgått tilgjengelige åpne kilder er det ingen tvil om at Generalsekretær i Human-Etisk Forbund og førsteamanuensis ved OsloMET Lars Gule var i besittelse av sprengstoff i den hensikt å begå terror mot sivile. 

Han ble stoppet av Libanesiske myndigheter på flyplassen i Beirut og dømt til fengselsstraff i 1977.
Skulle noen være uenig i denne konklusjonen, kan man ytre seg her, eller ta kontakt med redaksjonen.
Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.


Del denne websiden med alleFor å se og delta i kommentarfelte må du støtte oss og vårt arbeid
Trykk her for tilgang