Er sommeren 2020 den varmeste sommeren noen gang?
Istock lisens faktiskfakta

Er sommeren 2020 den varmeste sommeren noen gang?

Tema : Klima og miljø


Dato opprettet: 15.09.2020
Sist oppdatert: 08.10.2020 kl. 16.23
Hvem som ytrer påstand: NRK

Påstand fra NRK:
Sommeren 2020 er den varmeste sommeren i manns minne. Varmerekordene for den nordlige halvkule har falt som fluer sommeren 2020. Det viser målinger i ny rapport.Usant!


Totalt:
7
For:
2
Mot:
5
Poeng:
0

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

NRK skriver at denne sommeren kommer til å bli stående som korona- og pandemisommeren. Den kommer også til å bli stående som den varmeste sommeren som noen gang er registrert på den nordlige halvkule.

NRK baserer sin ytring på kun 1 kilde, en rapport fra "National and Atmospheric Administration (NOAA) i USA".

For å kunne ytre en slik konklusjon må man ta temperaturene igjennom sommeren, og da måle gjennomsnitte. Faktiskfaka sjekker alle kilder i saken og ser om det er grunnlag/troverdighet for NRKS ytring og kildevalg. Videre går NRK på Trump, og noe han har sagt. Vi i faktiskfakta kan ikke se hva det har av relevans for denne ytringen om temperatur og "varm sommer".

Juni 
Ser vi i grove trekk på sommeren 2020 startet sommeren relativ kald. I juni hadde vi ingen rekorder på temperatur og veldig sjelden gikk det opp til 30. Gjennomsnittstemperaturen for juli var på kun 18 grader! Gjennomsnittstemperaturen i 2019 var på 19 grader samme periode) Faktalink 

(Stikkprøve av Oslo er valgt. Global data finnes nederst som bevis. Tidligere år og 2020). Skulle vi ha den varmeste sommeren noen gang i menneskes minne, burde Oslo også komme med i dette.

 

Juli
Juli er ofte å se på som sommermåneden hvor det oftest er varmest. Men ser vi på faktisk data så ser vi at juli var langt fra en varm sommermåned.  Den varmeste temperaturen i juli var på 26 grader, og den kaldeste dagen var på kun 12 grader. Gjennomsnittstemperaturen for juli var på 22c grader. Noe som ikke er noe rekord men faktisk ganske lavt hvis vi sammenligner med tidligere år. 
Fakta kilde

August
Vi har hatt noen år hvor August har vært relativ varm. også tilbake i tid kan vi se på dette. Gjennomsnittstemperaturen for august har vært relativ høy på 21c grader. Noe som er relativt likt fra 2019.

Fakta: 
2020 : Link kilde
2019: Link Kilde


Fra kilden til NRKs ytring skriver noaa  "August 2020 ended as 2nd hottest for the globel".

Vi kan ikke se at dette stemmer, samtidig vet vi fra tidligere kilder at ved urtiden var det langt varmere klima på jorden. Ser vi på temperaturer fra 2016 og gjennomsnitt så var august i 2016 langt varmere her i Norge enn for 2020.  

LinkKilde

Globalt hvis vi ser på  GISS data fra august så var hele kloden varmere i 2016 enn i 2020.

Fakta link

Den globale gjennomsnittstemperaturen globalt har en slak kurve som peker nedover når vi ser på den faktiske dataen fra GISS (National Aeronautics and Space Administration Goddard Institute for Space Studies)

Den globale temperaturøkningen i 2016 rundt August lå på rundt 1.04c grad. I 2020 ligger den på 0,84c, som er lavere. GISS data modeller er det mest presise vi har. Da de inkluderer flere datamodeller og målestasjoner som finnes pr. dags dato.


Siden september ikke er ferdig, kan vi ikke basere oss på september enda. 

 Oppdatert 27.09.2020
(Stikkprøve av Oslo er valgt. Global data finnes nederst som bevis. Tidligere år og 2020). Skulle vi ha den varmeste sommeren noen gang i menneskes minne, burde Oslo også komme med i dette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle