Rema 1000 påstår at Solvinge kyllinger lever lenger og er friskere
pixabay

Rema 1000 påstår at Solvinge kyllinger lever lenger og er friskere

Tema : Næringsliv


Dato opprettet: 16.09.2020
Sist oppdatert: 02.10.2020 kl. 18.24
Hvem som ytrer påstand: Rema 1000

Påstand fra Rema 1000:
Rema 1000 påstår at kyllinger fra Solvinge er fra en rase som vokser saktere, lever lenger og er friskere enn kyllingene som normalt produseres i Norge.Troverdig!


Totalt:
11
For:
7
Mot:
4
Poeng:
6

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

KILDE: REMA 1000 PÅSTAND
Solvinge kyllinger har bedre liv enn andre kyllinger.

https://www.rema.no/laermer/bedre-dyrevelferd-for-folk-flest/?gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFFr8S1HdvFRuhzJlBrw7xrRUtjRakDNbD


Bedre dyrevelferd for folk flest

Kylling fra Solvinge er fra en rase som vokser saktere, lever lenger og er friskere enn kyllingene som normalt produseres i Norge. Prisen er derimot uendret. Det gjør det enklere for deg å velge dyrevelferd.

I 2018 valgte vi å bytte til en bedre kyllingrase enn den som normalt brukes i Norge. Den største forskjellen er at denne kyllingen har en kropp som vokser saktere og tåler å være i aktivitet, slik en kylling skal. Det betyr at over 14 millioner kyllinger i Norge har det bedre.


God dyrevelferd tilgjengelig for alle

Kyllingene lever også 30 prosent lenger enn før og har fått bedre plass i fjøset. En endring bøndene spesielt har kjent på. Nå har de en frisk, aktiv og livlig kylling i fjøset. Alle kyllingprodukter du kjøper fra merkevaren Solvinge er fra den friskere rasen Hubbard.

‐----------------


KILDE: NETTAVISEN, KIWI OG COOP

Stempler Kiwi og Coop som verstinger: - Bærer et stort ansvar

https://www.nettavisen.no/okonomi/stempler-kiwi-og-coop-som-verstinger---baerer-et-stort-ansvar/3424018830.html


Mandag skrev Nettavisen at Rema 1000 kritiseres for å reklamere for bedre dyrevelferd på Solvinge kylling og Solvinge-egg, mens Dyrevernalliansen vurderer Solvinge som «ikke dyrevennlig».


Det er imidlertid Coop og Norgesgruppen Live Kleveland, kommunikasjonsleder og grunnlegger av Dyrevernalliansen, kritiserer.

Les også: Rema reklamerer for bedret dyrevelferd: «Ikke dyrevennlig» ifølge Dyrevernalliansen

 

- Stort ansvar

Kleveland sier Dyrevernalliansen mener Remas produsent Solvinge har bedre kyllingvelferd for sine kyllinger konkurrentene Kiwi og Coops produsenter har.

 

– Solvinge er betydelig bedre enn konkurrentene. Det har vært en revolusjon i dyrevelferden, fordi de bruker en friskere rase - Hubbard-kylling - istedenfor Ross 308, som Coop og Norgesgruppen selger, sier hun til Nettavisen.

 

Både Coop og Kiwi insisterer overfor Nettavisen at de er opptatt av dyrevelferd.

 

- Norgesgruppen, som Kiwi er en del av, har god dialog med kylling leverandørene når det gjelder dyrevelferd, og det jobbes kontinuerlig med dette, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

 

- Respektløst

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef for Coop Norge, reagerer på kritikken fra Kleveland. Han mener dyrevelferd er komplekst, og handler om mer enn valg av rase. Han forteller at de ikke kjenner til at det finnes gode internasjonale studier på dyrevelferds parametre mellom ulike kylling hybrider.

 

- Å fremstille Ross 308-kylling som en versting, synes vi er en grov forenkling. Det er dessuten respektløst overfor bøndene som tar dyrevelferd på alvor, og jobber hver dag for at kyllingene skal ha det bra, sier han.

 

- God dyrevelferd handler først og fremst om å ta hånd om dyrene på en god måte. De trenger godt stell, godt miljø i kyllinghuset og en oppdretter med god kompetanse på velferd og drift, påpeker Kristiansen.

 

Kleveland synes det er positivt at Coop selger kylling og egg fra Änglamark økologisk, som får grønt smilefjes fra Dyrevernalliansen. Det samme gjelder Kiwi, som blant annet selger kylling fra Hovelsrud - som både har grønt smilefjes og Dyrevernmerket.

 

Likevel mener hun det er viktig å se på hva dagligvarebransjen kan bidra med for å øke dyrevelferden.

 

- Coop og Kiwi bærer et stort ansvar for å selge store kvantum av Ross 308, og dermed opprettholde bruken av denne usunne rasen i Norge, sier hun.


----------

KILDE: NETTAVISEN OG DYREVERNALLIANSEN

Rema reklamerer for bedret dyrevelferd: «Ikke dyrevennlig» ifølge Dyrevernalliansen

 

https://www.nettavisen.no/okonomi/rema-reklamerer-for-bedret-dyrevelferd-ikke-dyrevennlig-ifolge-dyrevernalliansen/3424018484.html

 

FÅR HARD MEDFART: Dyrevernalliansen har vært med å utvikle Rema 1000s Solvinge-produkter, men likevel blir de stemplet som ikke dyrevennlige av samme organisasjon. 

 

Heller ikke kylling-produktene, som Dyrevernalliansen selv har vært rådgiver for, imponerer. Disse får gult fjes, bedre enn rødt, men dårligere enn grønt. Både eggene og kyllingen stemples som «ikke dyrevennlig» av Dyrevernalliansen.

 

Ikke gode nok

Remas kylling oppfyller imidlertid ikke kriteriene for å få Dyrevernmerket. Kriteriene er ifølge Dyrevernalliansen bruk av en rase som vokser sakte og har en sunn kropp, har god plass, får frisk luft og dagslys, en naturlig døgnrytme og mulighet for lek og utfoldelse.

 

- Med vår nye kyllingrase Hubbard får vi tilbakemeldinger om en enklere arbeidshverdag for bøndene, med rekordlite sykdom og dødelighet i fjøset, påpeker Stokbakken i Rema 000.

 

Han forteller at bøndene opplever friske kyllinger som vokser saktere, generelt er friskere og har en naturlig og mer aktiv adferd enn den rasen de brukte før.

 

- Kyllingbøndene våre er altså akkurat de samme som de var før, men de byttet til en rase som gir dokumenterbar bedre dyrevelferd. Norsk Kylling bedrer dyrevelferden, samtidig som bøndene sikres en mer forutsigbar og trygg økonomi, der vi blant annet fortløpende korrigerer for prissvingninger på fôr, sier han.

 

----------

 

KILDE: DYREVERNALLIANSEN, Rapport fra MATTILSYNET

Bytte til en friskere kylling applauderes av Mattilsynet

24. aug. 2020 · KILDE: Solberg, M. S. (Mattilsynet), "Mattilsynet avdeling Gauldals erfaringer i forbindelse med Norsk Kylling AS' bytte av hybrid fra Ross 308 til Hubbard JA787", Rapport sendt til Norsk Kylling 4. juni  .

 

24.08.2020 KILDE: DYREVERNALLIANSEN

Langt færre døde kyllinger, mindre sviskader på føtter og bryst, og en aktiv kylling som har det langt bedre. Slik beskriver Mattilsynet den nye hverdagen for bønder som har byttet ut monsterkyllingen Ross 308 med den friskere rasen Hubbard.

 

https://dyrevern.no/landbruksdyr/bytte-til-en-friskere-kylling-applauderes-av-mattilsynet/

 

Kyllingen Ross 308 er avlet for å ha så ekstrem appetitt at den vokser raskere enn det skjelettet og indre organer tåler. Den ubalanserte og tunge kroppen gjør at fuglene får bevegelsesproblemer og smerter, og er utsatt for å utvikle ulike sykdomstilstander. Dette er en grunnleggende årsak til at kyllingnæringen i Norge i årevis har slitt med dårlig dyrevelferd. De senere årene har mer saktevoksende raser – såkalte «hybrider» – som Hubbard JA 787 blitt stadig mer benyttet av næringen.

 

-------------

 

KILDE: DYREVERNALLIANSEN OG NAPA

Good Chicken Award to Norwegian retailer Rema 1000

25.06.2020

The Norwegian Animal Protection Alliance (NAPA) is proud to announce that Norwegian retailer and long time-collaborator, Rema 1000, has been awarded the Good Chicken Award by Compassion in World Farming (CIWF).

 

https://dyrevern.no/landbruksdyr/good-chicken-award-to-norwegian-retailer-rema-1000/

 

In 2018, Rema 1000 switched from the intensive chicken breed Ross 308 to the far less intensive breed Hubbard JA 787 in close co-operation with NAPA's veterinarian. At the same time, they introduced environmental enrichment and tested various animal welfare improvements with the help of NAPA's scientific staff.

 

--------

KILDE: NETTAVISEN

Krangler så fjærene fyker om hvilke kyllinger som har det best før de blir spist

 

https://www.nettavisen.no/okonomi/krangler-sa-fjaerene-fyker-om-hvilke-kyllinger-som-har-det-best-for-de-blir-spist/3424018989.html

 

Vinneren er Kylling fra Hovelsrud, og Dyrevernalliansen forteller at den kan kjøpes hos Kiwi-butikker rundt om i landet, og flere andre butikker. Rema 1000, som Dyrevernalliansen har vært rådgiver får, får et gult mellomfornøyd fjes og karakteristikken «ikke dyrevennlig», til tross for at det er en sunnere rase med litt mer plass og kortere slakteritransport.

 

 

https://dyrevernmerket.no/

 

----------

KILDE: STAVANGER AFTENBLAD

Tenk over hvilken kylling du spiser

Publisert: 27. juli

DYREVELFERD: Kylling er det dyret vi spiser flest av her i Norge, og vi spiser stadig mer. I fjor økte forbruket med ti prosent fra året før. Men hvordan har kyllingen det før den havner vakuumpakket i butikken?

 

Med en rase som er avlet for ekstrem vekst, står velferdsproblemene til kyllinger i kø.

Fremdeles er det slik at de fleste kyllingene du finner i butikken, anslagsvis 55 millioner, er av rasen Ross 308. Denne kyllingrasen er avlet til å vokse abnormt raskt og få stort brystparti – så raskt at mange av de unge kyllingene får smertefulle skjelett- og hjertelidelser.

 

Ryggsekk på magen

Det store brystpartiet gjør at kyllingene tipper fremover og får problemer med balansen. Det er som å gå med en tung ryggsekk på magen. Mange av kyllingene har problemer med å bevege seg normalt. Beina svikter under vekten, og fuglene er unormalt passive.

 

Dagligvarekjedene har stor makt, og samtidig et ansvar for hva de selger i butikkene sine. Det er fullt mulig for norske dagligvarekjeder å ikke lenger selge Ross 308-kylling, og bytte ut denne med bedre raser. Rema 1000 har gjort nettopp dette, og er den eneste av kjedene som har kuttet ut Ross 308 fra sortimentet sitt. Solvinge og Stangekylling, som selges hos Rema 1000, bruker kun rasen Hubbard. Overgangen til sunnere kyllingrase har Rema gjort i samarbeid med Dyrevernalliansen.
 

Ross 308 selges fortsatt hos Norgesgruppens butikker, som er Kiwi, Meny, Joker og Spar. Det samme gjelder for Coops butikker, som er Extra, Obs, Mega, Matkroken og Prix. Dyrevernalliansen sendte derfor ut et brev til disse dagligvarekjedene, hvor vi oppfordrer til å bytte ut Ross 308 til fordel for sunnere raser.

 

Bransjen er unnvikende

Svarene vi fikk var unnvikende og gjenspeiler manglende prioritering av dyrevelferd hos kjedene. Norgesgruppens svar var at beslutningen om endring av kyllingrase styres av fjørfebransjen. Dette er bekymringsverdig, da fjørfebransjen er tydelige på at det er dagligvarekjedenes manglende betalingsvillighet som gjør at Ross 308 fortsatt er i bruk.

 

Vi i Dyrevernalliansen oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer. Men hvis du vil spise kylling, bør du velge en kylling som har hatt et bedre liv. Se etter dyrevernmerket Hovelsrudkylling (Kiwi), velg kjøtterstatninger som «Like chicken», eller handle på Rema.

 

www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/1n1jmJ/tenk-over-hvilken-kylling-du-spiser

 

------------

 

KILDE: iFinnmark 

Raser mot Rema-produkter: – Direkte løgn

Leder i dyrevernsorganisasjonen Noah, mener Rema 1000 driver med villedende reklame for kyllingkjøtt.

 

https://www.ifinnmark.no/raser-mot-rema-produkter-direkte-logn/s/5-81-1240041

 

NORGE RUNDT [NETTAVISEN]: De siste dagene har Nettavisen skrevet om at dagligvarekjedene, både Rema 1000, Coop og Norgesgruppen, får kritikk for kyllingkjøttet de selger. Kritikken går både på hvilken kyllingrase produsentene lager kjøtt av, men også at Remas kyllingkjøtt ikke er bedre enn andre.

 

Rema selv hevder nemlig at kyllingrasen Hubbard, som Solvinge produserer kjøtt av, har det bedre enn Ross 308. Sistnevnte rase brukes til kjøtt produsert av Den stolte hane og Prior, som blant annet Coop og Kiwi selger.

 

På kjøttpakkene står det blant annet skrevet «Takk for at du velger dyrevelferd», mens på eggekartongene står det «Vi bedrer dyrevelferden». Dette får veterinær og Noah-leder Siri Martinsen til å rase.

 

– Dette er villedende markedsføring, og det er direkte løgn å fremstille det som om man «velger dyrevelferd» ved å kjøpe kylling! sier hun til Nettavisen, og utdyper:

 

– Du hjelper ikke dyr ved å kjøpe kjøtt på Rema. Det er ingenting ved Hubbard eller andre broilere som har med dyrevelferd å gjøre.

 

Broilere er hurtigvoksende kyllinger som er industrielt fremavlet for kjøttets skyld.

 

--------

KILDE: DYREVERNALLIANSEN 23.10.20
Pressetalsmann  Live Kleveland

Vurderingskriterier av Dyrevernalliansen for tildeling av kategorier for Dyrevernmerker.

Når Dyervernalliansen vurderer om en merkevare skal plasseres i grønn, gul eller rød kategori baserer vi oss på en matematisk vektingstabell med rundt ti forskjellige dyrevelferds-parametre. Dyrevelferdsparametrene er valgt ut fordi de er viktige for den aktuelle arten og relevante for driftsformen. For kylling er det blant annet rase, tetthet (hvor mye plass dyrene har), miljøberikelse (ting å gjøre som oppfyller viktige adferdsbehov) og lys. De ulike parametrene er vektet forskjellig fordi noen av dem er viktigere enn andre. Når vi får informasjon fra merkevarene, plottes det inn i tabellen med en poengsum. Poengsummene for hvert vurderingstema blir deretter summert i henhold til vekten. Merkevaren kommer ut med en totalsum som tilsier om den skal plasseres i grønn, gul eller rød kategori. Vurderingene som gjøres i forbindelse med vektigstabellen gjøres av et team som består av veterinærer, sivilagronomer og etologer ved vår fagavdeling. Vi har på forhånd kvalitetssikret vurderingene ved å la eksterne fagpersoner benytte vektingstabellen, blinde svarene og se om våre interne vurderinger kommer likt ut. Vurderingene ble like.


Rød kategori representerer lovens minstekrav, minimum bransjestandard eller såpass svake tilleggskrav for dyrevelferd at det ikke utgjør betydelig forskjell. Dyrevernalliansen fraråder å kjøpe disse produktene.
Gul kategori betyr at det er gjort noen forbedringer i forhold til minstekravene. Produktene er bedre enn de dårligste, men mye gjenstår.
Grønn kategori betyr at dyrevelferden er bedret på viktige punkter, men ikke at produksjonen er sertifisert for dyrevelferd.
Grønn kategori med Dyrevernmerket er det beste kjøpsalternativet for forbrukerne.

Faktiskfakta.no har spurt  pressetalsmann  Live Kleveland, hvorfor Solvinge-kyllingene til Rema 1000 "bare" har oppnådd Gul kategori i matguiden deres?

Hun opplyser at Solvinge kylling har klart bedre dyrevelferd enn andre typer industrikylling, vesentlig fordi rasen Hubbard JA787 vokser langsommere og har bedre vektfordeling enn den vanlige Ross 308. Den har også bedre plass. Dette er veldig positivt og trekker opp. Samtidig er ikke Solvinge sertifisert med Dyrevernmerket, og kyllingene har dårligere plass og dårligere tilgang til dagslys enn for eksempel Hovelsrud kylling, som er sertifisert med Dyrevernmerket og har fått grønt lys.

Oppsummert er det riktig å si at Solvinge er produsert med klart bedre dyrevelferd enn minimumskrav og vanlig bransjestandard, men er ennå ikke i mål..

Kyllingtypen Solvinge som Rema 1000 nå markedsfører er så langt merket med gul farge, og enda ikke godkjent med Dyrevernmerket.


----------

KILDE: MATTILSYNET
I følge Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet Midt-Norge, finnes det to (2) kyllingraser som står for over 90% av den årlige kyllingomsetningen i Norge. Rasen det utvilsomt selges mest av er Ross 308 som markedsføres av Coop og Norgesgruppens butikkjeder og står for ca 70 prosent av salget. De resterende 30 prosent er det Rema 1000 som står for med kyllinger av rasen Hubbard som markedsføres under navnet Solvinge.


---------

SAMMENDRAG: FaktiskFakta
Faktiskfakta.no har utført en rekke faktasjekker av kilder i saken. Noen begrunner, mens andre motbeviser Rema 1000 påstand - at kyllinger av Hubbard-rasen har et bedre liv enn andre masseproduserte kyllingraser som selges i Norge under navnet "Solvinge".

Noen fakta opplysninger

Norsk kylling og Hugaas Rugeri er Heleid av Rema 1000. De selger kyllingtypen Hubbard JA787, som de har endret merkenavnet på, etter press fra Dyrevernalliansen, til Solvinge. Rema 1000 har samarbeidet med Dyrevernalliansen i over 2 år, fra januar 2018, for å få frem en overgang til en sunnere kyllingrase av typen Hubbard.

Aviagon Group - Er eier av kylling rasen Hubbard.

Disse økologisk kyllinger har oppnådd grønt smilefjes, og Dyrevernmerke:

Hovelsrud økolgiske -  Grønt smilefjes + Dyrevernmerke -  selges gjennom Norgesgruppen 

Holte økologisk - Grønt smilefjes - selges gjennom Norgesgruppen

Homlagarden - Grønt smilefjrs - selges gjennom Coop
Stange - Grønt smilefjes - selges gjennom Rema 1000

Økologiske kyllinger, lever lenger, friere og sunnere. Kyllinger fra Hovelsrud gård er så langt vinneren av de økologiske kyllingprodusenter.

Markedsoversikt for salg av kyllinger i Norge
Norge er et av verdens mest kylligspisende land og konsumerer over 55 millioner tonn kylling i året. Tallet synes også å være økende fra år til år. God eller dårlig dyrevelferd blir derfor et viktig moment i matvarekjedenes markedsføring og mersalg av kyllingene sine.

Norsk kylling a.s - Rase Hubbard JA787  --  32% markedsandel Rema 1000 er eier

Nortura Prior - Rase Ross 308 -- 36 % markedsandel fjærfe gjennom Coop

Den Stolte Hane - Rase Ross 308  -- 34% markedsandel via Norgesgruppen 


Økologiske kyllinger utgjør trolig ca 10% av totalmarkedet ifor kyllinger i Norge

 

Kyllingrasenene Ross 308 og Hubbard JA787
Norgesgruppen og Coop, satser begge på Ross 308 som sine hovedraser av kyllinger. Disse kyllinger lever kun i 30-35 dager, og plages av store veksproblemer.


Fram til 2018 solgte også Rema 1000 Ross 308 kyllinger. Men det sluttet de med i 2018
av dyrevern hensyn og etter råd fra Dyrevernalliansen. Hubbard-kyllingen som Rema 1000 nå markedsfører under navnet "Solvinge, har allikevel bare oppnådd å bli gulmerket (Gul kategori) av Dyrevernalliansen. Altså ikke kvalitetsmerket grønt- eller grønt med smilefjes (goìdtkjent-merke). Det kan spekuleres i hvorfor Solvinge ikke oppfyller kravene til å bli plassert i grøn kategori, men det finnes det enda ikke svar på.

Hubbard JA787 er en kyllingrase med levealder på ca 40-42 dager, og som bruker 10-15 % mer tid til å å vokse enn Ross 308 som Coop og Norgesgruppen markedsfører. Og i motsetning til Ross 308 som sliter med store veksproblemer, har Hubbard-kyllingen en sunn kropp som ikke er utsatt for de samme vekstproblemer som Ross 308. På kyllingfarmene Norsk Kylling a.s hvor Rema 1000 henter sine kylllinger fra, har de relativt god plass til å boltre seg på, med frisk luft, dagslys, naturlig døgnrytme og mulighet for lek og utfoldelse.

Per dato er det bare fire (4) økologiske kyllingprodusenter som står oppført på Dyreveralliansens matsider med grønn kategori. Disse er Hovelsrud, Stange, Homlagarden og Holte gård. Og bare en (1) av dem har oppfylt kravet for grønt smilefjes som gir rett til å bruke Dyrevernmerket. Kyllingene på disse grønnlistede gårder lever 70-80 dager før de slaktes, Men det er et problem at produksjonen ikke er særlig stor. Derfor kan det by på vanskeligheter å finne butikker som selger kyllingene deres.

Hubbard-kyllingene som Rema 1000 nå markedsfører under navnet Solvinge, er av Dyrevernalliansen plassert i Gul kategori. Matvarene i alliansens produktguide er vurdert etter bestemte kriterier. Og det er bare matvarene i Grønn kategori - med dyrevernmerket, som viser at produksjonen er godkjent av Dyrevernalliansen.

Professor Randi Oppermann Moe ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, sier at interessen er tilstede for å forske på samspillet mellom miljøfaktorer, atferd og helse hos ulike kylling raser.

 

Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle