Ble Sørlandsnyhetene startet for å spre hets og løgner?
Tema / Samfunn
Bildekilde: Bilde sitering kilde Sørlandsnyhetene
Dato opprettet: 11.10.2020
Sist oppdatert: 14.03.2023 kl. 14:53
Hvem som ytrer påstand: Kristoffer Egerberg - Faktisk.no
Påstand fra Kristoffer Egerberg - Faktisk.no:
Kristoffer Egerberg, ansvarlig redaktør for faktasjekk-organisasjonen Faktisk.no Sier: – Det gikk under radaren for de fleste. Hverken myndighetene eller andre tok det alvorlig nok. Men de endret valget i en norsk kommune. Med desinformasjon, falske nyheter, skjulte virkemidler og bakvaskelser: Det fungerte som en påvirkningsoperasjon – stort sett anonymt – med et narrativ om mistillit til mediene og alle de klassiske propagandagrepene, sier Egerberg.
Usant!
Totalt:
5
5
For:
2
2
Mot:
3
3
Poeng:
2
2
Kilder:
Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder
Få tilgang herKilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.
Bakgrunn for saken
Under kommune- og fylkestingsvalgkampen i 2019 dukket Sørlandsnyhetene opp i Kristiansand. Dette er en gruppe på Facebook som ble etablert til valgkampen og som raskt fikk over 24 000 følgere. Målsettingen til gruppen var å «levere nyheter av høy kvalitet og av kritisk art til Sørlandet», men de bemerket seg raskt med anonym hets og krasse angrep på enkeltpersoner.
Gründer
Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal dannet Facebooksiden og sier til Faktiskfakta at hensikten var å belyse hva som skjer i kommunen. Brandsdal sier også til Faktiskfakta at de fleste som postet på SN (ca. 50-100 forskjellige mennesker anslagsvis) Ikke var anonyme slik Egerberg hevdet, og var objektive og redelige innlegg. Brandsdal skrev også en rekke innlegg selv på siden. Einar Øgrey Brandsdal trakk seg ut da han synes det ble for mye stress med denne siden, og ville heller fokusere sin fritid på familie og venner, sier han til Faktiskfakta.
Angrep på ytringsfriheten
Vi i faktiskfakta mener det burde være lov å stille kritiske spørsmål uten å få et stempel og bli kalt "løgner" i et moderne demokratisk samfunn. I kilde fra VG sier Mette Gundersen (Ap), Harald Furre (H), og Jannike Arnesen (Ap), at de ville fjerne denne Facebook siden, da de mener den var "kontroversiell" og en "kreftbyll". Vi i faktiskfakta synes det er litt underlig å kalle ytringsfrihet for "kreftbyll", mens det burde være en selvfølge og en rett i et demokratisk samfunn. Selv om ukjente mennesker skulle ha bedrevet sjikane og hets, betyr det ikke at alle andre på denne siden bedriver det samme.
Videre sier Harald Furre at det at folk sier sin mening er et "problem", da han i samme sammenheng uttaler seg om spørsmål rundt anklager om korrupsjon. Se kilde Video
Steinar J. Olsen i Stormberg har også ytret sitt "sinne" over at kommunen "mistet" ordføreren, og setter all skyld på denne Facebook siden. SteinarJ. Olsen sitter også i Ytringsfrihetskommisjonen. Han ønsket også å kneble slike "muligheter" i framtiden og vurderte å gå til sak for å finne ut hvem som var administrator i SN. (Kilde fra NRK)
Faktiskfakta kan ikke se at Facebook annonsering har bokføringsplikt som "partistøtte". Hvem som helst har lov til å ytre sine politiske meninger uansett økonomisk bakgrunn.
Facebook som webplatform
Facebook ble laget som et sosialt-nettverk og ikke som en platform for å lage "websider". Hvem som helst kan starte en gruppe eller en "side" uten en redaktør. På slike sosiale medier må man forvente at alle kan si hva de mener, og ytringer kan kommer i alle versjoner og fasonger. Noen velger også å lage falske profiler, som er i strid med Facebooks egne retningslinjer. At ting blir sagt uriktig kan jo da også skje. Når man har sider eller grupper som vokser til over 10.000 kan det fort bli vanskelig for moderatorene å fjerne slike "hat" ytringer, og "hets" raskt nok. Hvem som står bak en slik ytring kan det være vanskelig å finne ut av.
Faktiskfakta oppfordrer gjerne de som sto bak siden anonymt om å ta kontakt med faktiskfakta. Da for en oppklaring rundt hva som skjedde. Bevis for hvem som står bak slike ytringer kan være vanskelig for oss i faktiskfakta å finne ut av ellers.
Troll army
Vi har også sett at falske Facebok kontoer blir generert i forkant av et valg, med såkalte "Trollfarms". I Russland finnes det en rekke slike. De får betalt for å bedrive trolling, hetsing og undergraving for å krenke eller vinkle saker i spesielle retninger. Se mer om dette i kilde linken under.
Troll army
Vi har også sett at falske Facebok kontoer blir generert i forkant av et valg, med såkalte "Trollfarms". I Russland finnes det en rekke slike. De får betalt for å bedrive trolling, hetsing og undergraving for å krenke eller vinkle saker i spesielle retninger. Se mer om dette i kilde linken under.
Et engasjert folk
Folk i Kristiansand var tydelig berørt og engasjert i hva som skjedde politisk i kommunen deres før valget. Det hadde tydeligvis kommet fram spekulasjoner om kameraderi rundt ordføreren, som den gang var Harald Furre, Cultiva, Sissel Leire, og en rekke andre mennesker som var aktive i politiske saker. Også i forbindelse med Agder Energi (mer om dette straks).
Demokratenes politiske tilstedeværelse
Vidar Kleppe fra demokratene (tidligere Frper) sa i et intervjue til Faktiskfakta at målet med hans engasjement på denne facebook siden var å spre politiske budskap, og drive vanlig politisk valgkamp (slik de fleste politikere også gjør på Facebook). Hans politiske saker er blant annet "nei til bompenger", "nei til kunstsilo", og et nytt politisk styre med en annen ordfører. Kleppe sier også til Faktiskfakta at han ikke visste hvem som var "Moderator" av siden, da han var mest opptatt av sitt politiske arbeid på siden. Nils Nilsen (Demokratene), som også var mye aktiv på SN, påstårat han selv ikke har løyet, eller drevet sjikane på siden. Nilsen sier at facebooksiden SN tok for seg politiske prosesser som Fædrelandsvennen ikke var like gode til å belyse, og som var vanskelig å kritisere åpent i en så liten by som Kristiansand. På spørsmål om hvorfor ingen har tatt ansvar for Sørlandsnyhetene, vedgikk Nilsen at det burde ha vært en redaksjon, sett i etterpåklokskapens lys. (sitering fra uia.no)

Status
Sørlandsnyhetene ble nedstengt av en av moderatorene rundt 14 okt. i 2019. Siden er pr.dags dato ikke tilgjengelig. Informasjon som ble sagt på denne siden er stort sett borte. Men faktiskfakta har gravet dypt for å finne tilbake til en rekke kilder. Vi har også sett at nye Facebook sider har dukket opp i samme "ånd". Disse har ingen ting med Brandsdal eller DM å gjøre slik vi kan se.
Kommunevalget 2019 endte med styreskifte, hvor ordføreren ble Jan Oddvar Skisland (Ap, tidligere Krf). Resultat fra 2019
18.3% AP, 17,7% Høyre og Demokratene fikk hele 13.4% oppslutning.
En stor sak som krever oppklaring
Da denne saken har en slik stor karakter som involverer mange mennesker, har vi valgt å utvide denne til flere artikler. Her i førsteomgang som ren faktaksjekk sak, av påstand fra faktisk.no. Men det vil komme flere oppklaringer rundt denne saken senere, da faktiskfakta nå sitter på et ganske stort arkiv med informasjon som vi har opparbeidet i over 2 uker med hardt arbeid. Disse artiklene inkluderer dypere innblikk i kameraderi, hvor enkeltpersoner har påvirket og gjort ting i en viss retning, og fått påspandert ferier osv.
En kommune i dyp gjeld og med høye investeringer
Kristiansand kommune har en gjeld på ca. 1.8 milliarder kroner. Hvis en kommune ikke klarer å styre, eller mister sin økonomiske kontroll, kan de havne i noe som heter "Robek listene". Økonomidirektør Terje Fjellvang for Kristiansand kommune har sagt i flere anledninger, og dokumenter at kommunen ikke burde gjøre flere større investeringer slik situasjonen er i dag.
Agder Energi
Kristiansand kommune hadde største eierandel i Agder Energi, men har siden 2001, solgt unna aksjer (arvesølvet) til andre aktører. Blant annet ble hovedkontoret til Agder Energi solgt til Arctic-syndikat for 560 millioner kroner. (kilde)
Et flertall i kommunestyret (Høyre, FrP, Ap) vedtok i 2001 å selge nesten alle kommunens aksjer i Agder Energi på billigsalg til Statkraft.Kristiansand fikk 2,2 milliarder for salg av 22,5% av aksjene.
1,44 milliarder kroner ble Kristiansand kommunes energiverksstiftelse, bedre kjent som Cultiva, utstyrt med ved fødselen i 2002. ( kilde FVN )
Oppklaring
Vi kan også opplyse folk om at styreleder i Cultiva - Kjersti Løken Stavrum også er styre-medlem i faktisk.no (kilde)
Kunstsilo til 610 millioner kroner iverksettes rett før kommunevalget 2019
Med tilskudd av Tangen-samlingen sprenges alle fysiske rammer, både med tanke på oppbevaring av kunstverkene og aktiviteter for publikum. Et nær enstemmig bystyre vedtok derfor i 2016 å flytte SKMU til et helt nytt museumsbygg, en nedlagt kornsilo på Odderøya. Referanse om siloen.
Med tilskudd av Tangen-samlingen sprenges alle fysiske rammer, både med tanke på oppbevaring av kunstverkene og aktiviteter for publikum. Et nær enstemmig bystyre vedtok derfor i 2016 å flytte SKMU til et helt nytt museumsbygg, en nedlagt kornsilo på Odderøya. Referanse om siloen.
Finansieringen på det nåværende tidspunkt, ser ut som følger:

Faktiskfakta har også fått tak i et låne-dokument "obligasjoner" i Agder Energi.
Faktiskfakta undrer litt på hvorfor en slik stor investering gjøres rett før et kommunevalg når kommunen har så mye gjeld og hvor økonomi sjefen i kommunen (Terje Fjellvang) ikke anbefaler investeringer på dette tidspunkt. Vi jobber fortsatt med å finne ut hvordan disse logiske koblingene hører sammen.
Den anerkjente økonomiprofessoren Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er forundret over at styret vil tappe den veldedige stiftelsen Cultiva for 100 millioner kroner for å bygge Kunstsilo i Kristiansand. (se også kilde om dette ).
Releative saker:
Dekk kongen Tommy Sharif ville kjøpe nettstedet SN
Nicolai Tangen skapte ondt blod i "lokalsamfunnet": Nå tar han over oljefondet
Korrupsjon-kameraderi-og-kristiansand
Hold deg fast, mer fakta og materiale kommer.
Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.