Er det parallell mellom Trump og Hitler?
Foto venstre: NTB scanpix og NRK Nyheter logo

Er det parallell mellom Trump og Hitler?

Tema : USA politikk


Dato opprettet: 06.11.2020
Sist oppdatert: 11.11.2020 kl. 23.09
Hvem som ytrer påstand: NRK, VG og fylkesleder i Krf

Påstand fra NRK, VG og fylkesleder i Krf:
NRK, VG og fylkesleder i Krf mener det er klare paralleller mellom Trump og Hitler/Nazismen.Usant!


Totalt:
10
For:
2
Mot:
8
Poeng:
0

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

Siden USA valget i 2016 har det pågått en rekke konspirasjonsteorier rundt Trump og hans assosiasjon til nazismen og Hitler. 
 
NRK
Tidligere NRK-journalist Audun Tjomsland, som jobbet med Dagsrevyen,  stilte seg spørsmål om Trump er den nye Hitler, til ABC nyheter. Påstanden er blant annet at Trump spiller på frykt og raseri på lik linje med Hitler. Samt lyver systematisk. (kilde abc nyheter).
 
"Spiller på frykt", er også noe vi ser ganske mye om dagen i en rekke hysterisaker som FNs IPCC og Greta Thunbergs korstog mot det moderne samfunnet. Da uten at vi drar paralleller til historiske personer.  
 
NRK driver også med "Ytring" og har ved flere anledninger dratt parallellen. Her er enda et eksempel. "Uhyggelige historiske paralleller". Sitering fra NRKS ytring "Assosiasjoner til de rabiate utfallene til Hitler i førerbunkeren i Berlin i krigens siste dager".
Kilde 
 
 
VG
Også VG har sin ytring, med direkte paralleller til Hitler. Selv om redaktøren prøver å avkrefte at dette er tilfelle, har VG en rekke artikler som omhandler Trump som Hitler ved en rekke sammenhenger. Blant annet omtalt som et monster og arvtager etter Hitler. Se eksempel
 
KRF henger seg på
KrF-fylkesleiar Trude Brosvik samanliknar Donald Trump sitt omstridde innreiseforbod med jødehat under andre verdskrig. Kilde
 
 
Adolf Hitler

 
Hitler kom til makten via det politiske partiet som het "Arbeiderpartiet"  i 1919. Partiet ble senere kalt for National-sozialistische Deutsche Arbeiterpartei i 1920 (Nazi) da han fikk mer makt. ( Kilde ). 

 
Hitlers politiske syn var nasjonalsosialisme, fascisme og diktatur. Samt antisemittisme (Jøde hat). Videre skal han også ha vært vegetarianer.

Jødeutryddelsen (Holocaust)
Hitlers mål var å utrydde jødene, som han så som sin største "fiende". Sitering fra Hitler i 1919 "Rational anti-Semitism must lead to systematic legal opposition.  It's final objective must be the removal of the Jews altogether". 

Kilde Holocaust
 
Når vi skal faktasjekke en slik påstand (eller konspirasjonsteori), tar vi utgangspunkt i Trumps og Hitlers standpunkter og deres ideologier.
 
Disse punktene må derfor matche:
 
 Drapsmann / "Executioner"
 Utrydde jøder / Nazisme / Rasehat
 Nasjonalsosialistisk
 Fascisme
 Verdens dominerende ideologi ( Lebensraum )
 
 
Donald Trump
Trump stilte som presidentkandidat første gang i 2000, og vant valget i 2016 på vanlig demokratisk vis med 304 valgmenn mot 227 for Hillary Clinton. Trump følger primært nasjonalliberalisme og økonomi-liberalisme. Han representerer det Republikanske parti som er Liberalkonservative ( Kilde ) .
Som president i USA har man også en visepresident samt resten av regjeringen med seg. Det konstitusjonelle systemet har mange sikkerhetsmekanismer, bl.a Høyesterett og et omfattende lovverk, og åpner ikke for diktatorisk styring. Det amerikanske valgsystemet er ikke diktatorisk.
 
En rasehater?
Her avbildet i forbindelse med signering rundt  "First Step Act" reformen som frigjorde mange afro-amerikanere.
 
Det finnes ingen troverdig dokumentasjon om rasehat fra Donald Trump. Han er opptatt av at kriminalitet blir bekjempet  uansett rase. Dette viser også historien bak Trump.  (se kilde).

Han støttet også reformen "First Step Act" som omhandler blant annet "criminal justice" og satte en del afroamerikanere fri fra fengsel, og redusert straffen for en rekke afro-amerikanske i 2018.
( Kilde
 
Videre har Trump vært veldig opptatt av å beskytte Jødene, og skrev en lov for å bekjempe Anti-semittisme i 2019 (kilde)

Er Trump en antisemitt og jødehater?
Svaret på dette er åpenbart nei! Ivanka Trump giftet seg med Jared Kushner som selv er jøde. Ivanka konverterte til jødedommen før hun giftet seg med Jared (kilde) Det betyr at hans nærmeste familie og barnebarn er jødiske. 
En av president Trumps store utenrikspolitiske seiere var da han fikk flyttet den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel-Aviv til Jerusalem (Kilde). Han undertegnet ELIE WIESEL GENOCIDE AND ATROCITIES PREVENTION REPORT

I kamp mot autoritære regimer.
Med trusselbildet fra Nord-Korea og Kim Jong-un, hvor Kim Jong-un truet hele verden med bomber og raketter, tok Trump på seg diplomatrollen ingen andre ledere turte å ta. Han fikk roet ned situasjonen og trusselbildet ble borte.  Et angrep fra Nord-korea hadde vært en katastrofe for hele av verden.
En prosess som mange vil si var en var en fredspris verdig. 
(se fakta kilde). 


Fascisme
Fascisme er en form for radikal autoritær nasjonalisme.  Sentrale trekk ved fascisme er å isolere fienden, gjerne med voldsgrupper. Ofte basert på rasesolidaritet og ekstremisme. (Kilde)
 
Hitler hadde en helt klar fascistisk modus operandi gjennom tredveårene, der han bl.a terroriserte samfunnet og tvang sin politiske vilje igjennom med sin «Sturmabteilung» (SA), som til forveksling ligner de voldelige politiske grupperingene«Antifa» og BLM, som vi ser i dag. Det er som kjent ikke Trump, men hans politiske opponenter, som støtter disse..

Trumps 3 hovedområder er "fred",  bekjempe kriminalitet", og styrke økonomien i USA. 
 
Videre kan vi ikke se at Trump i seg selv er en drapsmann slik som Hitler, eller funnet noe kilder som berettiger en slik påstand.
 
Vi har da gått grundig igjennom alle de 4 punktene som må til for å kunne sammenligne Trump med Adolf Hitler. 
 
Sjekklisten finner du  nederst ved konklusjonsfelte.  
 
 
Trump hate fra venstresiden, både i Norge og USA
bilde fra NRK - VG avis. 

Hat er et stort problem i våre dager, både mot vestlige levemåter og offentlige personer. Vi kan bare anta her, men vi tenker at Trump har tatt fra venstresiden alle illusjoner, og får dem til å virke dumme og "avkledde". Trump var den første som brukte ordet "Fake news" i 2016 og satte fingeren på media og deres politiske "propaganda". Se egen artikkel laget av bbc

Trump er også kjent for å være en knallhard businessmann, og en hard realistisk forhandler. Spesielt kjenner vi ham fra Tv-Serien " The Apprentice" hvor han siler ut "kvalitetsmennesker" i businessverden.

Han har gått hard ut mot Kinas aggressive handelsimperialisme, iverksatt sanksjoner, og peket fingeren på blant annet covid-19 utbruddet.

Videre har han kompromittert hundrevis av "fredsmeglere" i Midt-Østen, ved å gå rett inn og hogge av gordiske knuter som de andre har balet med i en mannsalder.

NRK Podcast
NRK har også en egen podcast kalt "Trump mot verden". Hvor satire og "fakta opplysning" går i lett blanding. Mange vil si at NRK’s dekning av Trump har ikke vært særdeles ensidig,  det er faktisk erkjent i selveste kringkastingsrådet.

Sitering NRK "Det endelige resultatet er ikke inne, men Trump mot verden går hardt ut og er FØRST med å kåre vinneren av presidentvalget. Med på fredagsfesten er Anders Tvegård fra L.A., psykolog Christian Schlütter forteller om hvordan man kan trøste en med narsissistiske personlighetstrekk og statistiker Jørgen Bølstad hjelper oss med å forstå hva som skjedde med meningsmålingene." 
 
Kilde1
Kilde 2
 
Se flere relative linker
Document - Som om Churchill skulle sagt nazismen «går over»

Artikkel fra Resett om tema

Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle