Er det muterte viruset 50-70 ganger mer smittsomt?
Foto: NTB scanpix

Er det muterte viruset 50-70 ganger mer smittsomt?

Tema : Helse


Dato opprettet: 26.01.2021
Sist oppdatert: 15.07.2021 kl. 10.22
Hvem som ytrer påstand: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (AP) videreformidlet av TV2

Påstand fra Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (AP) videreformidlet av TV2:
Oslo Byrådsleder Raymond Johansen (AP) hevder det muterte viruset er 50-70 ganger så smittsomt. Videreformidlet av TV2 nyhetene.Usant!


Totalt:
6
For:
2
Mot:
4
Poeng:
1

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

Myndighetene har bestemt ny nedstengning av 25 kommuner i Oslo og Viken regionen, etter at en tilsynelatende mer smittsom mutasjon av Covid-19 viruset er oppdaget i Nordre Follo kommune.

Oslo kommune er nabokommune til Nordre Follo, og byrådslederen i Oslo har vært veldig tydelig på at han ønsker strengere tiltak.

Johansen uttalte til TV 2 mandag 25 Januar. 2021 klokken 18:30 at det muterte viruset var 50-70 ganger så smittsomt, og TV2 videreformidlet denne nyheten.  

Faktasjekken
I følge Folkehelseinstituttet er viruset 70% mer smittsomt. Hvis noe er 70 % mer smittsomt, er det 1,7 ganger mer smittsomt enn det opprinnelige. Se kilde hvordan prosent utregnes og vekstfaktor (Kilde)

Det er ikke riktig å si at 70% mer smittsomt er det samme som 50-70 ganger så smittsomt, forskjellen er relativt stor. 70 ganger mer smittsomt ville blitt hele 7000% når vi regner vekstfaktor. Formel 7000%/100 = 70 ganger.  Kilde

Videre er FHI sin antagelse om prosent basert på UKs utalser fra Boris Johnson, og ikke faktisk etterprøvd data/hypotese.

Dette er hva forskere sier om prosenten: 

"Mathematicians have been running the numbers on the spread of different variants in an attempt to calculate how much of an edge this one might have.

But tesitng apart what is due to people's behaviour and what is due to the virus is hard."

There is no "nailed on" figure for how much more infectious the variant may be. Scientists, whose work is not yet public, have told me figures both much higher and much lower than 70%.

But there remain questions about whether it is any more infectious at all....

Kilde BBC

Hvorfor er det viktig å faktasjekke dette?
Verden er ned stengt i en pandemi. Politikere og helsemyndigheter bruker ord og begreper for å legitimere sine avgjørelser, og for å skape nødvendig narrativ og informasjon til å gjennomføre de største  inngripende tiltak vi har opplevd i Norge siden den tyse okkupasjonen 1940-1945.

Det er derfor svært uheldig at politikere som Raymond Johansen viser så stor mangel på elementær matematikk, og ved dette skaper ett inntrykk som er beviselig feil. Denne måten å kommunisere på skaper et upresist bilde av situasjonen og kan bidra til å skape mer usikkerhet og frykt, som igjen fører til at man innfører feil tiltak. 

 

Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle