Oppstår hetebølger på grunn av global oppvarming og er mer hyppige og dødelige?
Foto fra Dagbladet / Zero / NRK

Oppstår hetebølger på grunn av global oppvarming og er mer hyppige og dødelige?

Tema : Klima og miljø


Dato opprettet: 20.07.2022
Sist oppdatert: 02.03.2023 kl. 15.51
Hvem som ytrer påstand: NRK, Zero og Dagbladet

Påstand fra NRK, Zero og Dagbladet:
NRK, Dagbladet og Zero går sterkt ut om dagen med en påstand om at hetebølgene vi nå opplever i sommervarmen er en direkte årsak til den globale oppvarmingen. Leder for Zero Sigrun Aasland går så langt og mener at det er for sent å snu trenden og nå klimamålene da vi har gjort for lite for å "redde" kloden. Faktiskfakta tar en titt på hva fakta og data sier om dette.Usant!


Totalt:
9
For:
4
Mot:
5
Poeng:
2

Kilder:

Kun folk som støtter prosjektet kan se kilder

Få tilgang her

Kilder "For" er kilder som støtter påstanden. Kilder "Mot" er kilder som motbeviser påstanden.

Bakgrunn for saken

I flere av kildene vi har hentet inn som begrunner disse påstandene står det blant annet at hetebølger normalt er sjeldent og på grunn av en "global oppvarming". Ser vi på wikipedia fakta om dette kommer det fram at vi har noe som heter "Hundedagene". Som forteller om tiden på året hvor vi har økt varme på grunn av den astrofysiske posisjon av solen mot jorden. Kilde.
Vi kommer ikke til å gå mer i dybden på hvorfor vi har sommervarme enn dette, da dette er elementær kunnskap. 
 
Har vi oftere hetebølger nå enn tidligere, og er de mer dødelige nå enn før?
I 1911 døde 41072 mennesker på grunn av tidenes største hetebølge som nådde hele 57c grader ved Furnace Creek. Dette var i en tid hvor co2 nivået var lavere enn det som er antatt i dag. Kilde  bevis. .  Ser vi på listen av tilfeller av store hetebølger gjennom historien, er det ingen indikasjoner på at det er flere hendelser og døde nå enn tidligere. Hetebølger kan være direkte farlig og dødelig, spesielt utsatt er svake og syke. Kilde. 

Det kan derfor ikke ses noe sammenheng mellom co2 utslipp og hetebølger. Derimot kan vi se at mange av hetebølgene ofte treffer på de samme områdene av kontinentet, som f.eks i Australia hvor det er kjent at det alltid er varmt hele året. Death Vally er også kjent for ekstreme varme og hetebølger, og har derfor navnet sitt oppkalt på grunn av dette.   Vi ser at wikipedia har oppført hetebølger hvor det er sommervarme på 37-40 grader. Vi anser ikke disse sommertemperaturene som hetebølger imotsetting til hetebølgen som var ved 1911 på 57c grader. Det er kjent at flere steder i verden er mer varm enn andre om sommeren. Tar vi bort disse ser vi at trenden er ganske linjer, også før 1901.  Solen er hovedfaktoren til at vi har sommere og hetebølger. Hetebølger oppstår derfor også på disse tidene av året og varer stortsett ganske kort. 
 
Tørke og skogbranner
Lenge før den industrielle revolusjonen har vi hatt store klima hendelser, ser vi f.eks på den store tørken i 1540 hvor det ble målt høye temperaturer er det ingen tvil om store hendelser på skogbranner her hjerjet på jorden. Det var tørke og skogbranner (som skjer ved tørke og varme). Kilde 
 
I følge denne listen er det ingen tegn på at vi har flere skogbranner nå enn tidligere.  
 
Global oppvarming
Faktisk fakta har flere ganger faktasjekket IPCC rapporten om vi har "global oppvarming" eller ikke. Data fra global vær analyse via NASA GIS database bekrefter at trenden peker ned og ikke opp på global oppvarming. For at vi skal måle global oppvarming kan vi ikke bare se på sommer temperaturene men også vår/høst og vinter temperaturer gjennomsnittlig.  Om vinteren har vi mer co2 enn om sommeren på grunn av mindre fotosyntese, selv med dette finnes det ingen indikasjoner eller trend på at vi har varmere vintere, eller økt varme på andre tider av året.  Kilde fakta GIS data.
 
Myten om et "klimamål" hvor vi faktisk må "opp i temperatur" blir dermed også helt surrealistisk. 
 
IPCC består i hovedsak av meteorologer og journalister, drevet fram i EU. Vitenskapelig hypotese er ikke basert på hvor mange som mener noe, men at fakta blir etterprøvd. Dette er det vitenskapen er basert på. Kilde 
 
Her radio interjue i NRK med Zero lederen rundt prat om Hetebølge og global oppvarming. 
 
Liker du artikkelen? Støtt Faktiskfakta her
For å lese hele faktasjekken og avsløringer, må du ha en aktiv konto.

Kjøp konto her

Poengsystemet er basert på en algoritme utviklet av faktiskfakta, som sjekker troverdigheten til kilder og andre faktiske variabler for saken.Del denne websiden med alle